Χειροποίητη μπομπονιέρα (οδηγίες βήμα-βήμα)

Όταν γέννησα τον δεύτερο γιο μου χρειαζόμουν κάποια κατασκευή για να μπορώ μέσω αυτής να προσφέρω στους επισκέπτες μου τόσο στην κλινική όσο και στο σπίτι διάφορα κεράσματα που είχα ετοιμάσει (μπεζέδες, μπισκότα και κουφέτα). Έπειτα από μία περιήγηση στον ιστό, βρέθηκα τυχαία σε ένα ιστολόγιο όπου μία μαμά έδειχνε βήμα-βήμα πώς φτιάχνονται αυτά τα πανέμορφα φανελάκια.

Σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ ωραία ιδέα, μιας και ξέρω να χειρίζομαι τη ραπτομηχανή, να φτιάξω κάτι αντίστοιχο σαν μπομπονιέρα.
burberry_boboniera1
Έτσι, κατασκεύασα το πατρόν προκειμένου να φτιάξω υφασμάτινα φανελάκια-σακουλάκια όπου μέσα θα τοποθετούσα όσα ήθελα!
Για να φτιάξετε αυτές τις μπομπονιέρες θα χρειαστείτε:
  • Λινό ύφασμα  (ή οποιοδήποτε της αρεσκείας μας έχοντας υπόψιν ότι 1 μέτρο υφάσματος φάρδους 1,80 μ. αρκεί για 45 μπομπονιέρες διαστάσεων 11,5 εκ φάδρος και 14 εκ. μήκος)
  • Χάρτινο πατρόν (Μπορείτε να κατεβάσετε το πατρόν για την μπομπονιέρα εδώ.)
  • Μολύβι
  • Ψαλίδι ραπτικής
  • Ψαλίδι καρικώματος (ζικ-ζακ για υφάσματα) όπως αυτό εδώ
  • Θερμοκολλητική ταινία διπλής όψης όπως αυτή εδώ
  • Υφασμάτινη κορδέλα φάρδους 2,4 εκ. για τη γραβάτα κομμένη σε τμήματα των 7,5  εκ. και στο κάτω άκρο δημιουργούμε μία μύτη σύμφωνα με το πατρόν

Αρχικά κόβουμε το χάρτινο πατρόν και διπλώνουμε το χάρτινο πατρόν στις διακεκομμένες γραμμές ώστε να τσακίσει. Κατόπιν τοποθετούμε και τα δύο κομμάτια διπλωμένα στο κέντρο πάνω στο επίσης διπλωμένο ύφασμα όπως φαίνεται στη φωτογραφία και κόβουμε αφήνοντας περιθώριο περίπου 1 εκ εκτός από τους ώμους του μπροστινού κομματιού στους οποίου δεν αφήνουμε περιθώριο.

.

boboniera1

boboniera2

Σχεδιάζουμε το περίγραμμα του μπροστινού κομματιού με το μολύβι πάνω στο ύφασμα ενώ στο πίσω σχεδιάζουμε μόνο τις πάνω στρογγυλεμένες άκρες (στη φωτογραφία έχω σχεδιάσει όλο το περίγραμμα αλλά δεν χρειάζεται στο πίσω κομμάτι).

boboniera4

Στο πίσω κομμάτι κόβουμε το πάνω μέρος με τις στρογγυλεμένες άκρες και τη λαιμόκοψη συνεχόμενα με το ψαλίδι καρικώματος αφήνοντας περιθώριο 0,5 εκ.

boboniera4a

Καρφιτσώνουμε το μπροστινό κομμάτι πάνω στο πίσω ανάποδη με ανάποδη έχοντας διπλώσει τα στρογγυλεμένα άκρα του πίσω κομματιού στις διακεκομμένες γραμμές ώστε να πέφτουν πάνω στο μπροστινό κομμάτι.

boboniera6

Γαζώνουμε την πλαϊνή ραφή προσεκτικά ξεκινώντας από το δεξί “άνοιγμα” για το μανίκι και καταλήγουμε στο αριστερό.


boboniera7

boboniera8

boboniera9

boboniera10

boboniera11

boboniera12

Στη συνέχεια κόβουμε προσεκτικά γύρω γύρω όλο το φορμάκι με το ψαλίδι καρικώματος.

boboniera13

Τέλος, κόβουμε ένα τετράγωνο κομμάτι θερμοκολλητικής ταινίας διπλής όψης, το τοποθετούμε στην πίσω πλευρά της κορδέλας-γραβάτας κι όλο μαζί το καρφιτσώνουμε επάνω στο φορμάκι στο σημείο που θέλουμε να είναι η τελική του θέση και το σιδερώνουμε ώστε να κολλήσει.

boboniera14

Κόβουμε τη λαιμόκοψη και την γραβάτα στο μπροστινό κομμάτι προσεκτικά με το ψαλίδα καρικώματος.

boboniera16

Έτοιμο!

burberry_boboniera_stand

 Μπορείτε να φωτοτυπίσετε το πατρόν σε όποια μεγέθυνση επιθυμείτε και να φτιάξετε το φορμάκι μεγαλύτερο ή μικρότερο ανάλογα με το τι θα θέλατε να τοποθετήσετε στο εσωτερικό της μπομπονιέρας.
boboniera17
Αν θέλετε μπομπονιέρα για κοριτσάκι μπορείτε αντί της γραβάτας να βάλετε όμορφα βολάν από κορδέλα!
Καλή επιτυχία!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

%d bloggers like this: