Samantha Potter

Είναι η δημοφιλέστερη αυτοδίδακτη ζαχαροτέχνης στην Ελλάδα, ταυτόχρονα μητέρα τριών αξιαγάπητων παιδιών, σύζυγος κι επιτυχημένη επιχειρηματίας!Ο λόγος για την Samantha Potter!!!

Είμαι σίγουρη ότι μέσα από αυτή τη συνέντευξη θα τη γνωρίσετε καλύτερα και θα διαπιστώσετε πόσο έξυπνη, γλυκιά και συνάμα ταλαντούχα είναι!

matter cake-τούρτα "μπάρμπας"

matter cake-τούρτα “μπάρμπας”

Κάτια: Καλησπέρα Σαμάνθα! Από ότι βλέπω κατάγεσαι από το Ηνωμένο Βασίλειο, σωστά;

Σαμάνθα: Ναι, από ένα μικρό χωριό των 20.000 κατοίκων που βρίσκεται  στην κεντρική Αγγλία κοντά στο Leicester, Birmingham, Nottingham, London, Coventry -μην φανταστείς στο μέσον του πουθενά! μπύρες

Κάτια: Πώς ήταν να μεγαλώνεις εκεί; Θα ήθελες να μας μιλήσεις λίγο για τα παιδικά σου χρόνια, την οικογένειά σου;

Σαμάνθα:  Δεν έχω πρόβλημα!  Είμαι από μία οικογένεια της εργατικής τάξης -ο μπαμπάς μου δουλεύει σε εργοστάσια όλη τη ζωή του (θα πάρει σύνταξη τον Απρίλη) και η μαμά μου πρόσεχε άλλα παιδιά όταν ήμασταν μικροί, την ώρα που οι γονείς τους ήταν στην δουλειά, για να είναι σπίτι μαζί μας αλλά και να έχει έσοδα! Το σπίτι μας ήταν σαν παιδικός σταθμός και μου άρεσε πολύ.  Αργότερα όταν πηγαίναμε στο σχολείο (έχω 2 αδερφούς) ήταν καθαρίστρια και φρόντιζε ηλικιωμένους. Η μαμά μου πάντα έφτιαχνε πράγματα μαζί μας αλλά δεν μπορώ να πω ότι ένιωθα άτομο δημιουργικό!

Κάτια: Η μητέρα σου ασχολούνταν με τη ζαχαροπλαστική;
καπκεικσ
Σαμάνθα:  Καθόλου! Αλλά φτιάχναμε cupcakes ,τα απλά, κεϊκ, ταρτάκια κτλ. Μου άρεσαν, όπως σε όλα τα παιδιά αλλά πάλι δεν με τράβηξε -είχα στο μυαλό μου να γίνω δασκάλα. Πήγα στο πανεπιστήμιο και τελικά έγινα καθηγήτρια για παιδιά 11-18 χρόνων και δούλεψα για 3 χρόνια. Μετά ήρθα εδώ στην Ελλάδα. Μου άρεσε πολύ να διδάσκω!
τσάντα λουί βουιτόν
Κάτια: Τι έχεις σπουδάσει?
Σαμάνθα: Religious studies κι ακόμα έχω πάθος για το αντικείμενό μου και διαβάζω πολύ! Είμαι άθεη αλλά μου αρέσει πάρα πολύ να μαθαίνω για τις θρησκείες του κόσμου! Όταν ήρθα στην Ελλάδα όμως δεν μπορούσα να το συνεχίσω γιατί στα εδώ Βρετανικά σχολεία  δεν διδάσκονται τα Θρησκεύματα!
Κάτια: Τώρα που έχει περάσει χρόνος από τότε, πώς νιώθεις; Θα προτιμούσες να είχες συνεχίσει να ασχολείσαι με τη διδασκαλία ή με τη ζαχαροπλαστική;
 Σαμάνθα: Μου άρεσε αλλά μου αρέσει πιο πολύ να διδάσκω ζαχαροτεχνική -καμία σχέση να κάνω μάθημα σε 5 ενήλικες (συνήθως γυναίκες) με το να κάνω σε 34 παιδιά 13 χρόνων! Και φυσικά η ζαχαροτεχνική έγινε το μεγάλο μου πάθος. Όχι ζαχαροπλαστική όμως -εγώ θέλω το κεϊκ έτοιμο ν’ αρχίσω την διακόσμηση!
μινιόν
Κάτια: Αυτό σημαίνει ότι προτιμάς να το βρίσκεις έτοιμο αλλά παρ’ όλ’ αυτά το φτιάχνεις εσύ το κεϊκ ή όχι?
Σαμάνθα: Τώρα πια όχι δεν τα ψήνω εγώ, ευτυχώς! Κι έτσι έχω περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με τη διακόσμηση, να κάνω τα σεμινάρια… Παράλληλα έχω και το e-shop μου και το μαγαζί που θέλει πολύ δουλειά. Μου αρέσει πολύ να ασχολούμαι με το επιχειρηματικό κομμάτι. Με αυτό με βοηθάει ο άντρας μου -δεν μπορώ να κάνω παζάρι με τίποτα -σε αυτά είναι καλός! Εκείνος παζαρεύει με τους προμηθευτές για χαμηλότερες τιμές ώστε να μπορούμε να διατηρήσουμε χαμηλά τις τιμές για τους πελάτες μας.  Τα κεϊκ, μου τα φτιάχνουν ακολουθώντας τις συνταγές μου. Δεν είμαι ζαχαροπλάστης αλλά έχω πειραματιστεί αρκετά με τις συνταγές ώστε το αποτέλεσμα να είναι γευστικότατο!
κάστρο
Κάτια: Κάτι άλλο που θα ήθελα να σε ρωτήσω Σαμάνθα είναι πώς βρέθηκες στην Ελλάδα; Με ποια αφορμή;
Σαμάνθα: :) Για έναν άντρα!  Γνώρισα τον άντρα μου στο πανεπιστήμιο -ήμουν 19 χρονών κι αυτός 20. Όταν τελείωσε το διδακτορικό του έπρεπε να γυρίσει στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία η οποία διαρκούσε 2 χρόνια. Τότε ήμασταν μαζί ήδη 7 χρόνια και δεν υπήρχε άλλη επιλογή! Ήρθαμε μαζί!  Τον πρώτο χρόνο δούλευα σε 2 φροντιστήρια. Μετά αποκτήσαμε τα 3 παιδιά μας και ήμουν στο σπίτι για αυτά τα χρόνια. Έτσι άρχισα να φτιάχνω τούρτες. Τις έφτιαχνα για τα παιδιά μου γιατί είχα δει αυτές τις τούρτες στην Αγγλία και δεν έβρισκα εδώ με ζαχαρόπαστα. Είχα βαρεθεί τις συνηθισμένες τούρτες που είχαν σε όλα τα ζαχαροπλαστεία με την φωτογραφία της Barbie από πάνω και τα πλαστικά! Βρήκα ένα βιβλίο της Debbie Brown -50 Easy Party Cakes και ξεκίνησα! Τότε αναρωτιόμουν πώς είναι αυτά τα ‘Easy’ γιατί τα θεωρούσα πολύ δύσκολα!
τόμας
Κάτια: Δηλαδή έμαθες με τη βοήθεια ενός βιβλίου; Δεν έκανες κάποια σεμινάρια ή σπουδές πάνω σε αυτό; Γιατί οι δημιουργίες σου είναι επαγγελματικές…
Σαμάνθα: Όλα τα έχω μάθει από βιβλία, από το ίντερνετ και πιο πολύ από τα λάθη μου -από την εμπειρία μου δηλαδή!…έχω μάθει πολλά και  μόνο που διδάσκω στα σεμινάρια -λέμε ότι όταν διδάσκεις μαθαίνεις 2 φορές. Φυσικά μαθαίνουμε συνέχεια και έχω μάθει κι από εκείνους που έρχονται στα σεμινάρια μου!
σεμιναριο
Κάτια: Αλήθεια, πώς ξεκίνησες να διδάσκεις?
Σαμάνθα: Με έχει βοηθήσει πολύ το Facebook -που κάνουν like & share και στην αρχή δεν ήταν πολλά άτομα που ασχολούνταν εδώ στην Ελλάδα με ζαχαρόπαστα και ήταν κάτι που πολλά άτομα δεν είχαν δει …και μετά μου έστειλαν email και με ρωτούσαν αν θα κάνω σεμινάρια. Άρχισα να το σκέφτομαι αφού μου άρεσε να διδάσκω. Έβαλα 2 ημερομηνίες με τον φόβο ότι δεν θα κλείσω τις θέσεις κι όμως συμπληρώθηκαν  αμέσως! Έβαλα άλλες ημερομηνίες κι έγινε πάλι το ίδιο! Μετά αυτοί που είχαν έρθει για το μάθημα στο επίπεδο των αρχάριων μου ζήτησαν να κάνουμε κάτι πιο προχωρημένο…and the rest is history!
νεμο
Κάτια: Είσαι ίσως η δημοφιλέστερη ζαχαροτέχνης στους κύκλους των ζαχαροτεχνών της Ελλάδας, πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό; Το περίμενες όταν ξεκινούσες;
Σαμάνθα: :) Δεν το περίμενα κι ακόμα δεν το πιστεύω …κι ακόμα βλέπω μια τούρτα που έχω τελειώσει και λέω ” εγώ την έφτιαξα;”  Αφού δεν έκανα τίποτα δημιουργικό και δεν μπορώ να ζωγραφίσω. Δεν ήξερα ότι είχα hidden talent!

Κάτια: Μα φυσικά είσαι εξαιρετικά ταλαντούχα όταν χωρίς να έχεις σπουδάσει το συγκεκριμένο αντικείμενο καταφέρνεις όχι μόνο να φτιάχνεις καταπληκτικά πράγματα αλλά και να τα διδάσκεις!!! Συγχαρητήρια!Τι θα πρέπει να περιμένουμε από την Samanta Potter; Ποια είναι τα σχέδια σου για το άμεσο μέλλον;
κεραυνός μακ κουήν
Σαμάνθα: Ευχαριστώ …νομίζω πιο πολύ ότι οφείλεται στο ότι είμαι λίγο τελειομανής σε αυτά. Αν κάτι δεν μου βγαίνει καλά θα το φτιάξω και θα το  ξαναφτιάξω μέχρι να βγει σωστό! Για το μέλλον δεν ξέρω -πάντα σκέφτομαι για νέα σχέδια για σεμινάρια με καινούργιες τεχνικές. Πάντα θέλω να πιέσω τον εαυτό μου ώστε να μάθω νέες τεχνικές. Όταν φτιάχνω για τα παιδιά μου είναι ευκαιρία να κάνω πειράματα! Είναι δύσκολο να βρω πελάτες που θα πληρώσουν για μια τούρτα που θέλει μια εβδομάδα για να την φτιάξω, οπότε το κάνω για τα παιδιά μου. Τούρτες μεγάλου μεγέθους, με ειδικές βάσεις που αψηφούν την βαρύτητα. Έτσι μαθαίνω πάρα πολλά  γιατί είμαι κι ελεύθερη να κάνω λάθη και να μάθω πώς να τα κάνω καλύτερα την επόμενη φορά. Για αυτές τις τούρτες θα πρέπει να έχει κανείς γνώσεις μηχανικής. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να είναι νόστιμη και όμορφη αλλά και να στέκονται και να αντέχουν κατά την μεταφορά …γιατί τα κεϊκ δεν είναι πολύ σταθερό υλικό!
Κάτια: Μιας και μίλησες για πελάτες, ποια/ποιος είναι η/ο χαρακτηριστικός πελάτης της Σαμάνθα ;
νεράϊδα
Σαμάνθα: Δεν νομίζω ότι έχω χαρακτηριστικό πελατολόγιο -έχω από γνωστά ονόματα (που έχουν παραγγείλει γλυκά και έχουν έρθει στη συνέχεια για μαθήματα) και πελάτες που δεν βρίσκουν τα λεφτά εύκολα για τέτοιες τούρτες αλλά παλεύουν να τα μαζέψουν για  να κάνουν το καλύτερο ώστε το πάρτυ/βάφτιση κτλ να είναι ξεχωριστό! Ποιο πολύ κάνω για παιδιά και όχι τόσο πολύ για γάμους κτλ.
Κάτια: Και όσον αφορά στις μαθήτριες/μαθητές σου?
Σαμάνθα: Πιο πολύ γυναίκες -σε δυο χρόνια έχουν έρθει μόνο 4-5 άντρες! Κι είναι από αυτοί που ασχολούνται  για hobby κι εκείνοι που ασχολούνται επαγγελματικά. Έχουν έρθει από παντού! Έχουν έρθει από όλη την Ελλάδα, τα νησιά και έχουν έρθει 5-6 άτομα από Κύπρο!
μωρό στην μπανιέρα
Κάτια: Από όσα μου έχεις πει ως τώρα, φαντάζομαι ότι έχεις εισπράξει αρκετή εκτίμηση και ζεστασιά από τους Έλληνες, εσύ πώς αισθάνεσαι ειδικά τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης; Παρ’ ολ’ αυτά εσύ κατάφερες ν’ ανθίσεις υπό αυτές τις συνθήκες….
Σαμάνθα: Είμαι εδώ στην Ελλάδα 14 χρόνια τώρα και φυσικά εκτιμώ βαθύτατα την υποστήριξη και την αγάπη όλων όσων δείχνουν ενδιαφέρον για τη δουλειά μου! Μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι πολλά άτομα που ήταν πελάτες μου για τα γλυκά έχουν έρθει στη συνέχεια στα σεμινάρια μου. Το γεγονός ότι τους άρεσαν τα γλυκά μου και τους ενέπνευσαν ώστε να το προσπαθήσουν και οι ίδιοι! Και πολλές κοπέλες μου έχουν πει ότι από έμενα ξεκίνησαν να έχουν ενδιαφέρον να μάθουν και να το κάνουν επάγγελμα …είτε να το κάνουν μόνο ως ψυχοθεραπεία!
γάντια μπόξ
Όσο για την κρίση, την νοιώθουμε όλοι κι εγώ και οι άλλες ζαχαροτέχνες παλεύουμε για τα παιδιά μας, για το σπίτι μας. Η αλήθεια είναι ότι δεν βγάζεις εύκολα ένα μισθό από αυτή την δουλειά. Οι πελάτες βλέπουν ακριβές τις τιμές ‘για μια τούρτα΄ αλλά τα υλικά μας και τα εργαλεία μας είναι πανάκριβα και χρειάζονται πολλές ώρες για να τα φτιάξουμε! Είμαι πολύ τυχερή που βρήκα κάτι που ήταν πρωτοεμφανιζόμενο  εδώ στην Ελλάδα κι είναι πολύ σημαντικό που έχω βοήθεια από τον άντρα μου. Επίσης, από την πεθερά μου που κρατάει τα παιδιά όταν κάνω μάθημα, που μαγειρεύει για εμάς, και τρέχει στις τράπεζες κτλ για να με βοηθήσει! Έτσι μέχρι τώρα περνώ την κρίση λίγο πιο εύκολα!
Κάτια: Τι καλά που έχεις βοήθεια!!!
Σαμάνθα: Ξέρω ότι είμαι πολύ τυχερή!
Κάτια: Ευλογημένη θα έλεγα!
Σαμάνθα:  :)
Κάτια: Τα παιδάκια σου ασχολούνται καθόλου με τη ζαχαρόπαστα μιας και από ότι κατάλαβα θα σε βλέπουν συχνά να ασχολείσαι με αυτήν?
παιδιά εν δράσει
Σαμάνθα: Ναι τους αρέσει! Όποτε μπορούμε φτιάξουμε μαζί -και οι φίλοι τους. Για το γενέθλια μου κάθε χρόνο μου φτιάχνουν μαζί με τις ανιψιές μου -τους δίνω μια τούρτα καλυμμένη με το χρώμα που θέλουν και τα αφήνω ελεύθερα! Από την άλλη είναι πολύ αυστηροί κριτές και μου δείχνουν όλα τα λάθη που έχω κάνει!
παιδιά
Κάτια: Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια που λέμε… Σαμάνθα είδα ότι φτιάχνεις και μπισκότα, και φυσικά θα σε ρωτήσω και γι’ αυτά προτού σε καληνυχτίσω…

Υπάρχει ζήτηση για μπισκότα ή περισσότερο κινούνται οι τούρτες;
μπισκότο μινιόν
Σαμάνθα: Και τα δυο -πιο πολύ με τα μπισκότα ασχολούνται οι βοηθοί μου -μπορεί να έχω κάνει το σχέδιο και μετά τα διακοσμούν εκείνοι για να κάνω εγώ τις τούρτες. Ειδικά τα μπισκότα που θέλουν κορνέ και ζωγραφική στο χέρι τα κάνουν καλύτερα από εμένα! Το κορνέ είναι το αδύνατο μου σημείο!…θα ερθω σε εσένα για μάθημα! :)
μπισκότο μπαλαρίνα
Κάτια: :) Μπορούμε να κανονίσουμε ανταλλαγή μαθημάτων! Θα έρθω εγώ για κορνέ στην Αθήνα που είναι και η γενέτειρά μου κι εσύ για τούρτες με ζαχαρόπαστα στα Χανιά!
Δεν νομίζω ότι υπάρχει αδυναμία, το λέω γιατί εγώ κυρίως με κορνέ διακοσμώ, ζαχαρόπαστα έκανα για πρώτη φορά τον Νοέμβρη που μας πέρασε, απλά το κορνέ χρειάζεται αρκετή εξάσκηση όπως όλα άλλωστε.
Σαμάνθα: Tο λες γιατί δεν έχεις δει πόσο χάλια είμαι χαχα! -δεν το ‘χω! αλλά δεν πειράζει – δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα τέλεια. Το θέμα είναι να βρεις αυτό που μπορείς να κάνεις καλά και που σου αρέσει -μπορεί να είναι ζαχαρωτά λουλούδια ή φιγούρες ή κορνέ κτλ. Εμένα μου αρέσει πολύ να κάνω την επικάλυψη και φιγούρες -και με ότι είναι γλυκό και χαριτωμένο όπως π.χ. οι κουκουβάγιες θα μπορούσα να ασχολούμαι όλη μέρα!
λαλαλούπσυ
Κάτια: Βέβαια, αν κάτι σου αρέσει πολύ το κάνεις καλά και ταυτόχρονα το χαίρεσαι χωρίς να σε κουράζει!!!
Σαμάνθα θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πολύ για τον πολύτιμο χρόνο που αφιέρωσες για να απαντήσεις στις ερωτήσεις μου!
Σαμάνθα: And thank you for the honour of choosing to interview me!
Κάτια: Η τιμή είναι δική μου!!!

 

{ 7 comments… add one }

 • Tina Deluca Tsourtsoulas January 19, 2014, 8:01 pm

  How nice to get to know Sam through this interview. Thanks Katia!

  Reply
  • Katia January 19, 2014, 8:52 pm

   Thank you Tina! You are always so kind!!! xo

   Reply
 • Samantha Potter January 19, 2014, 9:01 pm

  Thanks for everything! It was a pleasure chatting with you!

  Reply
  • Katia January 19, 2014, 9:40 pm

   Thank you Samantha, me too!I am sure that a lot of people, myself included, wanted to know more about you!!!

   Reply
 • Joanna Zozefina Pegkou January 19, 2014, 9:52 pm

  Αν κ γνωρίζω προσωπικά τη Σαμανθα μου άρεσε παρά πολύ η συνέντευξη. Θα ήθελα να προσθέσω ότι η Σαμανθα πέρα απο φοβερή καλλιτέχνης κ δασκάλα είναι από τους λίγους ανθρώπους που τόσο απλόχερα προσφέρουν τις γνώσεις κ εμπειρίες. Μπράβο Κάτια για άλλη μια φορά. Συνέχισε έτσι!!!!!!

  Reply
 • Ερασμια Ποθουλακη June 22, 2014, 11:56 am

  Κανείς καλοκαιρινά μαθήματα ????
  Αν ναι ποτε και που???.

  Reply
 • Ερασμια June 22, 2014, 11:58 am

  Κανείς καλοκαιρινά μαθήματα ???
  Αν ναι ποτε και που????

  Reply

Leave a Comment

%d bloggers like this: